Header Ads

Film Cam Yasal mı Yasak Mı?


Çoğu araç sahibi araçların camlarına koyu renkli film çektirmekte film cam, cam filmi yasak mı soruları sorulmakta ve bu film cam ile aracın içerisine görünmesi engellenmektedir. Peki Araçlara sıklıkla çekilen film cam yasak mı yasal mı?

Film cam olarak tabir edilen araçların arka ya da tüm camlarını çekilen filmler, İçişleri Bakanlığı genelgeleri ve Sanayi ve Ticaret bakanlığı yönetmeliklerine göre araçların bir camını ya da tüm camlarını görüşü engelleyecek şekilde çekilen filmler yasaktır ibaresi bulunmaktadır.
Şimdi herkes kullanıyor nasıl yasak gibi düşünceler içerisinde olabilir ancak film cam ile ilgili Karayolları Trafik Kanunu 30/1-B  maddesi uyarınca araçlara görüşü engelleyecek şekilde aksesuar ve film takılması nedeniyle cezai işlem uygulanmakta olup bu cezanın fiyatı 199 TL dir.(2016) Ayrıca ilk seferde araçlara bir haftaya kadar izin verilir. Söktürülmediği takdirde ikinci kez araç trafik kontrolüne girdiğinde, trafikten men edilir.

Şimdi yok bir numara serbest iki numara yasak şeklinde halk arasında bir şehir efsanesi dolanmakta ancak kanun oldukça açıktır film cam konusunda. Araçlara cam kısmının üzerine herhangi bir film çekildiğinde numarası veya koyuluğu ne olursa olsun ceza işlem uygulanmaktadır.
Kanuna göre bu durumun tek bir istisnası bulunmaktadır. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre araçlarda sadece renkli camlar serbesttir. Yani bu cam kendinden renkli olan araç camıdır ve bunun ayırt etme özelliği camların sol alt kısmında "Ev" veya "EV" yazılı olursa bu camların kullanımı serbesttir. Bu camlar kendinden renkli olup üzerinde film bulunmamaktadır. Bu camların özelliği ışığı yüzde 70 oranında kırmakta ve araç içerisini göstermemektedir.

Film çekilmiş cam yani film cam, muayene raporunda artık hafif kusur olarak geçmemesine rağmen trafik güvenliği ve trafik kanununa göre yasak bir uygulamadır.

Film cam ile ilgili birkaç mahkeme kararı olsa da bu kararlar genel olarak yasayla yasalaşmadığı için sadece emsal kararlar olarak kalmaktadır ve ülke geneline etki etmemektedir. Bu nedenle Sincan hala trafik kanunu açısından yasak bir madde olarak devam etmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk seferinde 199 TL ceza yazılmakta ve bir haftaya kadar izin verilmekte, Eğer eksiklik giderilmezse araç trafikten men edilerek Yediemin otoparkı alınmaktadır.
Herkese keyifli sürüşler.

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. şu an için sadece basına yansıdı ama resmiyette herhangi bir çıkan genelge veya yasa yok aynı düzen devam etmekte yukarıda belirtiğimiz gibi

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.